۱۳۸۸ مهر ۲۴, جمعه

پناهندگی نرگس کلهر؛ خبری که باید از نو به آن نگریست


دو یا سه روز پیش بود که برخی سایت ها و برخی شبکه های خارجی خبری را منتشر کردند مبنی بر این که نرگس کلهر، دختر مهدی کلهر، مشاور رسانه ای محمود احمدی نژاد که با فیلمی درباره شکنجه در ایران برای شرکت در فستیوال حقوق بشر نورنبرگ آلمان به این کشور رفته بود، از دولت این کشور تقاضای پناهندگی کرده است.
این خبر چنان مورد توجه محافل خبری قرار گرفت که سایت ها، تلویزیون ها و روزنامه های زیادی این خبر را به عنوان خبر اول و برگزیده خود منتشر کردند و تیتر اول خود را به آن اختصاص دادند. بدون شک با توجه به شرایط کنونی ایران و مسائل به وجود آمده بعد از انتخابات که بارها از سوی صاحبنظران بحران خوانده شده است و همچنین با نیم نگاهی به جنایات رخ داده در زندان هایی مثل کهریزک، شنیدن چنین خبری از ایران و کسانی که در دولت کار می کنند هم مهم است و هم قابل توجه رسانه های داخل و خارج و این است که در کوتاه ترین زمان همه از جزئیات آن باخبر می شوند.
چنین خبری را در شرایط حاضر می توان از دو جهت مورد بررسی قرار داد. نخست این که خب به هرحال فرزند یکی از نزدیک ترین افراد و مشاوران محمود احمدی نژاد در اعتراض به شرایط پس از انتخابات ایران از یک کشور غربی تقاضای پناهندگی کرده است و این بدان معنی است که حتی در میان وابستگان و نزدیکان به احمدی نژاد هم مخالفت هایی وجود دارد و این اعتراض ها را به هرحال نمی توان به همین راحتی ها ساکت کرد.
این است که دختر یار غار احمدی نژاد و یکی از اصلی ترین حامیانش که حتی در چالش های به وجود آمده با مراجع و ماجرای انتخاب اسفندیار رحیم مشائی به معاونت اولی رییس جمهور و مخالفت آیت الله خامنه ای با این موضوع، او را حمایت می کردند، فیلمی درباره شکنجه در ایران می سازد و از یک کشور اروپایی تقاضای پناهندگی می کند و با نماد سبز رنگ – که این روزها نمار اعتارض به دولت در ایران است- با افراد و شبکه های مختلف مصاحبه می کند و مخالفتش را با اتفاق های افتاده در ایران اعلام می کند.
اصلی ترین پیام این موضوع می تواند این باشد که نرگس کلهر به عنوان نزدیک ترین فرد به مشاور رییس جمهور که پدرش بوده از خیلی از مسائل پشت پرده در ایران و جریان های بعد از انتخابات خبر داد و این اعتراض خبرهای بسیاری را در خود جای داده است. البته باید توجه کرد که در یک سال و چند ماه قبل دختر و پدر تیره شده است و کمتر همدیگر را می دیدند. اما به هر حال هر دختری از پدر می داند و بلعکس.
شاید همین موضوع بود که بسیاری از رسانه های معترض و مخالف دولت به این موضوع پرداختند و خبرهای این جریان را به طور کامل پوشش دادند، چه آنکه روزنامه اعتماد در روز پنجشنبه که کمتر روزنامه ای منتشر شد، مصاحبه ای مفصل با همسر مهدی کلهر گرفت که بسیاری از ادعاهای مطرح شده توسط وی را درباره درخواست طلاق خود را تکذیب کرده بود.
اما شاید بتوان این خبر را از جهتی دیگر هم مورد توجه قرار داد. موضوع اینجاست که این روزها خبرهای مربوط به اعتراض ها به نتایج انتخابات و رفتارهای خشونت بار بعد از انتخابات و فجایع روی داده بعد از انتخابات بیش از هر خبر دیگر مورد توجه مردم و اهالی رسانه که قسمت قابل توجهی از آنها از معترضان انتخابات به شمار می آیند، قرار می گیرد. این موضوع را قرار دهید کنار خبرهایی که هر چند روز از سوی مهندس میرحسین موسوی و حجت الاسلام مهدی کروبی منتشر می شود و علاقه مندان بسیاری را به خود جلب می کند.
آخرین نمونه آن هم مربوط است به ملاقات این دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری در منزل مهدی کروبی و اظهاراتی که بعضاً برای نخستین بار مطرح می شود. انتشار این خبر همان طور که انتظار می رفت، با واکنش های شدیدی هم از سوی رسانه ای وابسطه به محمود احمدی نژاد روبرو شد مبنی بر این که اصلاً چرا باید چنین خبرهایی از سوی رسانه های خبر و مطبوعات پوشش داده شود. البته پیش از این هم شایعاتی درباره ممنوعیت پرداختن به خبرهای مربوط به موسوی و کروبی از سوی شورای عالی امنیت ملی شنیده می شد.
در چنین اوضاعی که کوتاه ترین خبر و اظهار نظری از سوی موسوی و کروبی و هاشمی و برخی دیگر از اصلاح طلبان مورد توجه قرار می گیرد، رییس جمهور و نزدیکانش در حوزه رسانه که اصلی ترین آنها مهدی کلهر، مشاور رسانه ای وی است، باید به دنبال راه برون رفتی ار این موضوع باشند که هم چنان مضرور نشوند و هم بتوانند از آن به نفع خود استفاده ای هم بکنند.
این است که دور از انتظار نیست که چنین خبری را در محافل مطبوعاتی و رسانه ای مطرح کنند «که دختر مشاور رسانه ای احمدی نژاد از کشور آلمان درخواست پناهندگی کرده است!»
تکرار می شود که دختر مشاور رسانه ای و از حامیان اصلی محمود احمدی نژاد فیلمی درباره شکنجه در ایران ساخته – که بدون حمایت پدر ممکن نیست- و در یک جشنواره غربی شرکت کرده و از کشور آلمان تقاضای پناهندگی کرده است. بعد مصاحبه ای هم با نماد سبز انجام می دهد و از شرایط درون ایران انتقاد می کند. بعد هم این خبر به شدت مورد توجه رسانه های خارجی و داخلی و مخصوصاً رسانه های معترض قرار می گیرد.
اصلی ترین وظیفه این خبر را می توان منحرف کردن اخبار رسانه ها از اصلاح طلبان و به خصوص موسوی و کروبی به اخبار دیگر است و تحت پوشش قرار دادن اخبار مربوط به معترضان انتخابات.

البته کلهر و احمدی نژاد و اطرافیان از این انتشار این خبر سود دیگری هم می توانند ببرند و آن موضوعی است که در گفت و گوی کلهر با خبرگزاری مهر کاملاً مشهود است. در قسمتی از این گفت و گو به نقل از کلهر آمده است :‌«‌این امر نشان از آزادی است که در جمهوری اسلامی ایران وجود دارد.»
مشاور رییس جمهور در جای دیگری از این گفت و گو بر این موضوع هم تاکید می کند که : «نرگس 25 سال سن دارد و مادر او به دلیل اینکه من با آقای احمدی نژاد در همان سالها (84) همکاری می کردم ، درخواست طلاق کرد و این امر نیز محقق شد. امروز نیز وی یکی از مخالفان آقای احمدی نژاد است و در حال حاضر نیز در دانشکده صدا و سیما تدریس می کند.»
این درحالی است که همسر کلهر در جوابیه ای که به خبرگزاری مهر ارسال کرده است آورده که: « آقای مهدی کلهر درمصاحبه فوق اظهار نمودند: ازهمسرم جدا شده ام و حتی سال 1384 را ذکر کرده اند. لازم به ذکر است بر اساس شناسامه، سند ازدواج و هم سکنایی (خانه ای که درحال حاضر درآن زندگی می کنم و در مالکیت ایشان است) تا امروز در این لحظه هیچگونه طلاقی بر اساس قوانین خانواده میان ما وقوع نیافته است و علاوه بر مدارک مستند فوق، بر اساس تایید کتبی واحد امور کارکنان سازمان صدا و سیما همچنان تحت تفکل نامبرده هستم.»
خانم معصومه طاهری موسوی همچنین در قسمتی دیگر تاکید می کند که « اینکه در بخشی از مصاحبه فرموده اند : "جدایی ما به دلیل مسائل سیاسی و ... بوده" اگر چه ایشان خروجشان از خانه را دلیل جدایی و طلاق می دانند، لکن در مورد بخش دوم سخنانشان در رابطه با گرایش های خاص سیاسی و ... باید متذکر شوم: اینجانب مدت 22 سال است که کارمند رسمی دائم در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران می باشم و درحال حاضر به عنوان کارشناس ارشد آموزش در این سازمان دولتی خدمت می نمایم و کمترین حرکت های سیاسی کارمندان از نگاه تیزبین مسئولان ذیربط این مجموعه حساس دور نمی ماند و تا امروز هیچگونه رفتاری که سخنان ایشان را تایید نماید در پرونده ام وجود نداشته ضمن اینکه پس از اخذ درجه دکترا و حتی در دوره دانشجویی دکتری به عنوان مدرس ( از 1384 تا کنون) در بخش تخصصی خبر به شاغلین سازمان صدا و سیما در زمینه هایی مانند مسائل سیاسی، جغرافیای سیاسی و ژئوپلتیک و خبر مکررا تدریس نموده ام و کمترین مشکلی در این رابطه تا کنون نبوده. چگونه ایشان با وجود غیبت بیش از یک سالشان از خانه، پی به ضدیت اینجانب با جناب رئیس جمهور برده اند؟ چگونه بدون ارائه مدرک مستند به خود اجازه می دهند اینگونه مرا متهم نمایند ضمن اینکه مدت 2 سال است در دانشکده صدا و سیما نیز به امر تدریس دانشجویان اشتغال دارم.»

نرگس کلهر هم در گفت و گوی خود با رسانه های خارجی گفته است «‌هر لحظه، فرد می تواند تغییر کند. فرد می تواند در لحظاتی آرام درباره مسیر درست تامل کند. کمی خلوت لازم است تا انسان چشمانش را باز کند و تصمیم بگیرد، راه درست وجود دارد و آن راه میلیون ها انسانی است که در جستجوی آزادی به خیابان ها آمدند».

با کنار هم قرار دادن این چند خط از اظهارات افراد مرتبط با موضوع این خبر می توان به این موضوع هم فکر کرد که آیا این خبر و انتشار آن و بیان چنین اظهاراتی مخصوصاً از سوی مشاور رسانه ای احمدی نژاد نمی تواند در پی اهدافی بیش از یک اعتراض داشته باشد؟ این که در مرحله نخست انتشار این خبر، اخبار دیگر مربوط به اعتراض های دیگر را تحت پوشش قرار می دهد و توجه رسانه های را به سمت آنانی می برد که وزارت کشور دولت نهم آنها را به عنوان دولت دهم ایران معرفی کرده است،‌موضوعی که ساعاتی بعد از انتشار آن با اعتراض های گسترده مردم مواجه می شود.
به عقیده نویسنده این مطلب نگاه این چنینی و کم دقت به جریان هایی که در حال رخ دادن است، نه تنها کمکی به جریان های این روزها نمی کند، بلکه توجه ها را از اتفاق هایی دور می کند که این روزها به مطالبه های عمومی مبدل شده اند. بهتر است قبل از این نظر دهیم، تفکر کنیم و کمی دورتر را نظاره گر باشیم تا نکند بازیچه شویم.

۲ نظر:

نصیرالدین جعفری گفت...

معمولا در وبلاگ کسانی که از مرورگر هایی غیر از اینترنت اکسپلورر در محیط های بلاگ اسپات و وردپرس استفاده می کنند، این اشکالات بوجود می آید.
بگذریم.

این مقاله بسیار جالب و خواندنی بود.

ممنون که به وبلاگ من سرزدید.

وحید نیک گو گفت...

خانه نو مبارکه...